E-mail: leoss@leoss.si telefon: (01) 530 90 20

 
 
 

Prijava na e-novice

 
  1. LEOSS d.o.o. varstvu osebnih podatkov posveča posebno pozornost. Pravila glede uporabe si preberete v Pravilniku.
 
 

Povpraševanje

Vsebina

 
  1. LEOSS d.o.o. varstvu osebnih podatkov posveča posebno pozornost. Pravila glede uporabe si preberete v Pravilniku.
 
 

Gradnik sodobnih skladišč in proizvodnje

Gradnik sodobnih skladišč in proizvodnje

05.02.2018

Proti koncu 18. stoletja je škotski inženir James Watt patentiral prvi parni stroj, ki je deloval po principu neprekinjenega krožnega gibanja. S tem se je začela prva industrijska revolucija, ki je pomenila zamenjavo ročnega dela s strojnim in postopno spreminjanje načina dela v obliko tovarne. Koncem 19. stoletja so se pridružile nove industrije - nafta (motor z notranjim izgorevanjem), nove tehnologije obdelave kovin in elektrika, ki so zaslužne za največji premik na področju javnega trasporta in letalstva. To je omogočilo globalizacijo in pognalo svet v drugo industrijsko revolucijo, ki ji pravimo tudi tehnološka revolucija. Tretja industrijska revolucija je prišla z razvojem računalnika in interneta, ki sta omogočila delno avtomatizacijo. Trenutni trend pa s celovitejšo avtomatizacijo, novimi proizvodnimi procesi in izmenjavo ogromne količine podatkov kaže na četrto industrijsko revolucijo, ki obsega internet stvari (IoT), industrijski internet stvari (IIoT), računalništvo v oblaku, kiber-fizične sisteme in kognitivno računalništvo. 

V praksi so to na primer modularne pametne tovarne, kjer kiber-fizični sistemi nadzirajo fizične, izdelujejo virtualne kopije fizičnega sveta in sprejemajo odločitve decentralizirano. Preko interneta stvari kiber-fizični sistemi komunicirajo in sodelujejo med seboj in s človekom v realnem času. Računalništvo v oblaku na drugi strani omogoča integracijo z zunanjimi sistemi in tako nudi medorganizacijske storitve vseh udeležencev vrednostne verige.

Eden takih gradnikov so naprave, ki omogočajo komunikacijo s človekom v realnem času in so sposobne na pravem mestu prikazati pravo (relevantno) vsebino. Govora je o prikazovalnikih, ki so preko WI-FI ali IR tehnologije povezani s procesnim sistemom. Ta generalno skrbi za pravilen potek določenih nalog, pričakuje pa tudi povratne informacije. Pri proizvodnji se to kaže pri sestavljanju določenega kosa produkta, kjer procesni sistem dirigira potek tako, da navodila pošilja na prikazovalnike. Zaposleni nalogo zaključi in potrdi, s tem pa sistem dobi povratno informacijo in ve, da lahko nadaljuje z naslednjo nalogo.

Prikazovalnik

Funkcija potrjevanja je lahko vgrajena v samem prikazovalniku, lahko pa potrjujemo eksterno s čitalnikom črtne kode, ročnim terminalom ali drugim namenskim sprožilcem. Najučinkovitejši prikazovalniki predvsem z vidika mobilnosti so energijsko avtonomni, torej taki, ki vsebujejo baterije in ne potrebujejo stalnega priklopa na napajanje. To pa pomeni, da morajo imeti nizko porabo električne energije, kar dosežemo s tem, da je prikazovalnik čim dlje v stanju mirovanja. 

Pri prikazovalnikih proizvajalca Pricer to dosegamo na več načinov:

 1. Zaslon deluje s tehnologijo e-papirja, kar pomeni praktično ničelno porabo v stanju mirovanja (stanje mirovanja pomeni statično vsebino na zaslonu). Električno energijo porabljajo le ob osveževanju oziroma menjavi vsebine
 2. IR komunikacija - prikazovalniki večino časa mirujejo in ne pošiljajo nobenih signalov. Odreagirajo le, ko so poklicani s strani sistema
 3. Pametna menjava vsebine - prikazovalnik menja le vsebino, ki se zamenja in ne celotnega zaslona
Zgoraj opisane funkcionalnosti omogočajo sedemletno življenjsko dobo baterije ob predpostavki, da vsebino menjamo 5-krat dnevno. V skladiščih se ta doba podaljša, saj so potrebe po spreminjanju manjše, v proizvodnji pa skrajša.

 

 Pricer

 

 

Bistveno je, da je segment prikazovalnikov v proces dela umeščen tako, da ne predstavlja le zamenjave za papirne dokumente, temveč pripomore k učinkovitejšemu poteku. Ne nazadnje digitalizacija v osnovi pomeni spreminjanje delovnih procesov zaradi novih možnosti, ki nam jih tehnologija omogoča in ne le menjavo analognih inštrumentov z digitalnimi.

 Če vas zanima več, nas kontaktirajte.

 

Kontaktni obrazec

Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili.

Polja označena z * so obvezna!

  1. LEOSS d.o.o. varstvu osebnih podatkov posveča posebno pozornost. Pravila glede uporabe si preberete v Pravilniku.
 
 
 
 
 

Želite povečati produktivnost?

Želite povečati produktivnost?

Naše celovite rešitve krepijo zmožnosti vašega poslovanja. Vaš informacijski sistem dopolnjujejo s sposobnostmi naše tehnologije za maksimalno učinkovitost. Odpravite zastarelo papirno poslovanje ter svoji ekipi zagotovite ažurne podatke tam, kjer jih potrebuje. Več ...

 
 
 
 
 • Zebra
  Zebra
  Honeywell
  Honeywell
  Nicelabel
  Nicelabel
  Pricer
  Pricer
  Denso
  Denso
  Godex
  Godex
  Omron Microscan
  Omron Microscan
  Datalogic
  Datalogic
 • CipherLab
  CipherLab
  Custom
  Custom
  Intermec by Honeywell
  Intermec by Honeywell
  DatamaxOneil
  DatamaxOneil
  NordicID
  NordicID
  Opticon
  Opticon
  Unitech
  Unitech
  Motorola Solutions
  Motorola Solutions
 
 

Spletno naročanje

B2B sistem za enostavno in hitro naročanje opreme za črtno kodo in RFID

Celovite rešitve

Programski paketi MOBOS omogočajo uvajanje rešitev na ključ

Strokovnjak svetuje

Črtna koda in RFID zagotavljata hiter, enostaven in zanesljiv strojni prenos podatkov

 

 
 
 

Povpraševanje

Delovni čas: 7.30 - 15.30
 
 
 

Podpora

 
 
                                 Delovni čas: 7.30 - 15.30
 
 
 

Servis

Delovni čas: 7.30 - 15.30
 
 
 

      

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.