E-mail: leoss@leoss.si telefon: (01) 530 90 20

 
 
 

Prijava na e-novice

 
  1. LEOSS d.o.o. varstvu osebnih podatkov posveča posebno pozornost. Pravila glede uporabe si preberete v Pravilniku.
 
 

Povpraševanje

Vsebina

 
  1. LEOSS d.o.o. varstvu osebnih podatkov posveča posebno pozornost. Pravila glede uporabe si preberete v Pravilniku.
 
 

Tiskalniki nalepk

Tiskalniki nalepk

04.05.2020

1. Uvod

Termo transfer tiskanje (thermal transfer printing) spada v skupino digitalnega tiska, kjer vsebino v digitalni obliki (datoteka na računalniku) natisnemo na fizični medij (pri termo transfer tisku gre večinoma za nalepke ali neskončne trakove - papirnate nalepke, termalne nalepke, sintetične nalepke, papirnati neskončni trakovi, tekstilni trakovi...). Že sama besedna zveza termo ali thermal (toplotno) transfer (prenos) pove, kakšna tehnologija se skriva v ozadju. Gre za prenos vsebine s pomočjo toplote preko termalne glave tiskalnika na medij.

2. Zgodovina

Tehnologijo termalnega tiskanja je razvil Jack Kilby že leta 1965. Ob koncu sedemdesetih in začetku osemdesetih let 20. stoletja so se začeli pojavljati termalni tiskalniki za splošno rabo kot dodatki takratnim računalnikom. En tak primer je Atari 820 (slika 1), ki se ga je uporabljalo z računalniki serije Atari 8-bit. Malo za tem, natančneje leta 1981 je podjetje SATO razvilo prvi tiskalnik nalepk za tiskanje črtnih kod pod imenom M-2311 (slika 2). Od tedaj so se tiskalniki nalepk precej spremenili, princip delovanja in tehnologija pa ostajata enaka.

Atari

 

Slika 1

termalni tiskalnik črtnih kod

Slika 2

 

3. Tiskanje, sestavni deli in delovanje

Glavni sestavni deli tiskalnikov nalepk ostajajo vsa ta leta enaki, saj brez njih ne zadostimo pogojem, ki jih taka tehnologija za delovanje nujno potrebuje. Ključna je termalna glava (sliki 3, 4), ki je sestavljena iz toplotnih elementov postavljenih prečno glede na smer tiska (slika 5). Gostota elementov in s tem resolucija je izražena s številom pik na palec (dots per inch - DPI) oziroma s številom pik na milimeter. Najbolj pogoste resolucije so 203 DPI, 300 DPI in 600 DPI (8 pik na milimeter, 12 pik na milimeter in 24 pik na milimeter). Ko v fazi tiskanja aktiviramo vse toplotne elemente termalne glave z resolucijo 300 DPI, vidimo rezultat na sliki 6. Če želimo, da termalna glava preko svojih toplotnih elementov zapisuje vsebino na medij, mora biti ta v z njo v stiku (lahko tudi v posrednem stiku, če gre za tisk s termo transfer folijo). To dosežemo tako, da medij stisnemo med dve plasti. Zgornja je termalna glava z vzmetmi, ki navzdol vršijo potreben pritisk, spodja pa je gumijast valj (platen roller), ki se temu pritisku upira, zraven pa skrbi še za potiskanje medija v smeri tiskanja. Če predpostavimo, da so medij nalepke (v večini primerov na kolutih, roli), jih moramo na nek način speljati do glave in valja. Za to v termalnih tiskalnikih skrbijo vodila in nosilci. Prisotni so še različni senzorji (transmissive - prepustni in reflective - odsevni), ki skrbijo za premike medijev in informacijo o njihovi prisotnosti.

tiskalnik nalepk

 Slika 3

tiskalniki nalepk

Slika 4

 termalni tiskalnik

Slika 5

 termo transfer tiskalnik

Slika 6

 

Pri termalnih glavah obstajata dve tehnologiji tiskanja, to sta "near edge" in "flat head", obe pa imata svoje prednosti in slabosti. Flat head (slika 7) pomeni, da je termalna glava na nalepko postavljena plosko. Omogočajo hitrosti tiskanja do 30 centimetrov na sekundo, so zelo razširjene in zato cenovno ugodne.

Near edge (slika 8) pomeni, da je glava postavljena poševno na nalepke. Rečemo tudi, da je glava plavajoča, to pa omogoča tisk različnih debelin nalepk oziroma medija. So dražje kot običajne, so pa zato hitrosti bistveno višje in sicer do 70 centimetrov na sekundo.

 

flathead, flat head termalna glava

Slika 7

 nearedge, near edge termalna glava

Slika 8

 

3.1 Termalna glava

Baza termalne glave je kovinska plošča, ki služi kot nosilec vseh komponent (slika 9). Na to ploščo so prilepljeni toplotni elementi (slika 10) z elektronskim vezjem in priključki za komunikacijo (slika 11). Vrh termalne glave zaključi še ena kovinska ali plastična zaščitna ploščica (slika 12). 

Termalna glava pri tiskalnikih nalepk je potrošni material in se jo lahko v primeru okvare zamenja. Za čim daljšo življenjsko dobo poskrbimo tako, da jo redno čistimo. Več o tem si lahko pogledate tukaj.

tiskalnik za nalepke

Slika 9

tiskalnik za nalepke na kolutih

Slika 10

termalni tiskalnik

Slika 11

termalna glava

Slika 12

 

3.2 Valj (platen roller)

Valj (sliki 13 in 14) je vpet na spodnjo stran ustja tiskalnika nalepk in sicer za vodili, pod termalno glavo. Kot rečeno, skrbi za premikanje nalepk. Tako kot termalna glava tiskalnika nalepk, se obrabi in menja tudi valj. Tudi tega čistimo periodično. Z alkoholno raztopino (70%) navlažimo krpo in jo potegnemo po valju, ga obrnemo za par stopinj in ponovimo tolikokrat, da pridemo na začetno pozicijo.

Valj za termalni tiskalnik

Slika 13

Valj

Slika 14

 

3.3 Vzmeti 

Vzmeti vršijo stalen in zahtevan pritisk na nalepke. V bolj osnovnih ali namiznih modelih je pritisk vzmeti na termalno glavo stalen in ga ni moč spreminjati (slika 16). Pri bolj zmogljivih, pol industrijskih in industrijskih, pa lahko pritisk vzmeti določamo sami, seveda samo v določenem obsegu (zelen zobnik nad vzmetjo na sliki 15).

Vzmet

Slika 15

Vzmet

Slika 16

 

4. Zaključek

Določene operacije so v delovnem procesu popolnoma odvisne od strojne opreme. Sčasoma se po posameznih panogah obdrži in predjači določen tip tehnologije, predvsem zaradi . Termal transfer tiskalniki izjemno prednačijo v panogah, kjer v vsebini nalepke prednačijo podatki, zapisani tako v človeku berljivi obliki, kot obliki primerni za strojni vid - različne simbologije črtnih kod. Logistični procesi, označevanje blaga z deklaracijami, serializacija... Taki tiskalniki se za to področje delovanja izkažejo kot najboljša izbira zaradi svoje robustnosti, zanesljivosti, enostavnosti delovanja, možnosti menjave ključnih delov in cenovno ugodnega repromateriala.

 
 
 
 
 
 

Želite povečati produktivnost?

Želite povečati produktivnost?

Naše celovite rešitve krepijo zmožnosti vašega poslovanja. Vaš informacijski sistem dopolnjujejo s sposobnostmi naše tehnologije za maksimalno učinkovitost. Odpravite zastarelo papirno poslovanje ter svoji ekipi zagotovite ažurne podatke tam, kjer jih potrebuje. Več ...

 
 
 
 
 • Zebra
  Zebra
  Honeywell
  Honeywell
  Nicelabel
  Nicelabel
  Pricer
  Pricer
  Denso
  Denso
  Godex
  Godex
  Omron Microscan
  Omron Microscan
  Datalogic
  Datalogic
 • CipherLab
  CipherLab
  Custom
  Custom
  Intermec by Honeywell
  Intermec by Honeywell
  DatamaxOneil
  DatamaxOneil
  NordicID
  NordicID
  Opticon
  Opticon
  Unitech
  Unitech
  Motorola Solutions
  Motorola Solutions
 
 

Spletno naročanje

B2B sistem za enostavno in hitro naročanje opreme za črtno kodo in RFID

Celovite rešitve

Programski paketi MOBOS omogočajo uvajanje rešitev na ključ

Strokovnjak svetuje

Črtna koda in RFID zagotavljata hiter, enostaven in zanesljiv strojni prenos podatkov

 

 
 
 

Povpraševanje

Delovni čas: 7.30 - 15.30
 
 
 

Podpora

 
 
                                 Delovni čas: 7.30 - 15.30
 
 
 

Servis

Delovni čas: 7.30 - 15.30
 
 
 

      

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.