E-mail: leoss@leoss.si telefon: (01) 530 90 20

 
 
 

Prijava na e-novice

 
  1. LEOSS d.o.o. varstvu osebnih podatkov posveča posebno pozornost. Pravila glede uporabe si preberete v Pravilniku.
 
 

Povpraševanje

Vsebina

 
  1. LEOSS d.o.o. varstvu osebnih podatkov posveča posebno pozornost. Pravila glede uporabe si preberete v Pravilniku.
 
 

Radiofrekvenčna identifikacija (RFID)

Radiofrekvenčna identifikacija (RFID)

RFID je tehnologija, pri kateri izvajamo identificiranje s pomočjo elektromagnetnega valovanja na področju radijskih frekvenc. Obstaja že več kot 60 let. Njeni glavni prednosti sta, da RFID odzivnike, ki hranijo neko informacijo, lahko prepoznamo brezkontaktno (tudi v primerih, ko niso vidni direktno) in da lahko vanje dodatno vpisujemo nove informacije.

 RFID tiskalnik

Kako deluje RFID?

Ko RFID odzivnik vstopi v območje dosega RFID čitalnika, ta preko ustrezne antene s pomočjo radijskih valov prebere podatke, ki so zapisani v odzivniku. Vanj lahko vpiše tudi nove podatke. Čitalnik lahko v kratkem času identificira večje število odzivnikov (tudi več 100 v sekundi). Odzivnike tvorijo majhna integrirana elektronska vezja (čipi) in RF antene. Če vsebujejo tudi baterijo, govorimo o aktivnih odzivnikih, sicer pa so pasivni. Obstajajo zelo različne oblike RFID odzivnikov: etikete (pravimo jim tudi pametne nalepke), kartice, obeski, steklene cevke, ploščice, diski, škatlice in podobno Uporabljamo jih za označevanje in sledenje živali, prepoznavanje artiklov v trgovinah, identificiranje ladijskih kontejnerjev, plačilo cestnine, spremljanje pošiljk v logistiki, pri izposoji knjig v knjižnicah, registraciji delovnega časa, za kontrolo dostopa (v posebej zaščitene prostore, na parkirišča, v garaže), za kodiranje ključev, spremljanje proizvodnih procesov ipd.

RFID antena

Sestavni deli RFID sistema

RFID sistem sestavljajo naslednje komponente: RFID odzivniki, RFID čitalniki in RFID antene. Ker večina RFID odzivnikov, ki so v uporabi danes, za napajanje ne uporablja lastne energije (nimajo vgrajene baterije, govorimo torej o pasivnih odzivnikih), jo dobijo z radijskimi valovi. Kako? Čitalnik stopi v stik z odzivnikom preko svoje RFID antene, ki v prostor okoli sebe oddaja radijske valove. Kadar se odzivnik nahaja dovolj blizu anteni, sprejme te radijske valove in si s tem zagotovi napajanje za delovanje. To mu omogoča, da po nekem določenem protokolu s čitalnikom vzpostavi komunikacijo, v okviru katere si izmenjata želene podatke V nekaterih RFID sistemih pa uporabljamo odzivnike, ki imajo vgrajene tudi baterije (te imajo dolgo življenjsko dobo - od 5 do 10 let). Takšnim odzivnikom pravimo, da so aktivni. Pri sistemih s takšnimi odzivniki ti ne črpajo energije za svoje delovanje iz elektromagnetnega polja, ki ga oddajajo čitalniki, saj jo dobijo iz baterije. Zaradi tega so polja lahko šibkejša oziroma so komunikacijske razdalje med odzivniki in čitalniki večje.

       

Ko govorimo o radijskih frekvencah pri RFID identifikaciji, moramo vedeti, da so te frekvence lahko zelo različne. Začnejo se pri približno 100 kHz in segajo vse do več GHz. Vsaka komponenta RFID sistemov je namenjena za delovanje le na eni točno določeni frekvenci. V vsak RFID sistem so vključene le takšne komponente, ki delujejo na isti frekvenci (npr. odzivnika, ki deluje na 125 kHz ne moremo uporabljati v sistemu, ki deluje na 13,56 MHz). Frekvenco RFID sistema izberemo glede na name uporabe rešitve, saj se nekatere značilnosti delovanja pri različnih frekvencah razlikujejo (razdalja prepoznavanja odzivnikov, hitrost prenašanja podatkov in podobno).

Vizija RFID v trgovinskem poslovanju
Po mnenju nekaterih naj bi RFID tehnologija iz trgovin postopno izpodrinila tehnologijo črtne kode, vendar se to do zdaj še ni zgodilo. Kako bi si z RFID pomagali v trgovinah? Nakupovalni voziček tik pred plačilom postavimo v območje delovanja RFID čitalnika pri blagajni, ta v hipu samodejno ugotovi seznam z RFID odzivniki označenih izdelkov, pošlje podatke v računalnik, natisne se račun in kupec ga plača. Odprejo se varnostna vrata, skozi katera kupec potisne voziček in se odpravi na parkirišče. Transakcija poteka zelo hitro.

Oprema za uporabo radiofrekvenčne identifikacije (RFID)
Poleg odzivnikov in čitalnikov sodijo k tej opremi tudi tiskalniki za pametne nalepke. Z njimi lahko na te nalepke natisnemo nek tekst, dodamo črtno kodo in v RFID odzivnike v nalepkah vpišemo želeno vsebino. Poleg pametnih nalepk pri teh tiskalnikih kot repromaterial uporabljamo običajne folije za tiskanje v obliki trakov (riboni).

 

Povpraševanje

  1. LEOSS d.o.o. varstvu osebnih podatkov posveča posebno pozornost. Pravila glede uporabe si preberete v Pravilniku.
 
 
 
 
 

Želite povečati produktivnost?

Želite povečati produktivnost?

Naše celovite rešitve krepijo zmožnosti vašega poslovanja. Vaš informacijski sistem dopolnjujejo s sposobnostmi naše tehnologije za maksimalno učinkovitost. Odpravite zastarelo papirno poslovanje ter svoji ekipi zagotovite ažurne podatke tam, kjer jih potrebuje. Več ...

 
 
 
 
 • Zebra
  Zebra
  Honeywell
  Honeywell
  Nicelabel
  Nicelabel
  Pricer
  Pricer
  Denso
  Denso
  Godex
  Godex
  Omron Microscan
  Omron Microscan
  Datalogic
  Datalogic
 • CipherLab
  CipherLab
  Custom
  Custom
  Intermec by Honeywell
  Intermec by Honeywell
  DatamaxOneil
  DatamaxOneil
  NordicID
  NordicID
  Opticon
  Opticon
  Unitech
  Unitech
  Motorola Solutions
  Motorola Solutions
 
 

Spletno naročanje

B2B sistem za enostavno in hitro naročanje opreme za črtno kodo in RFID

Celovite rešitve

Programski paketi MOBOS omogočajo uvajanje rešitev na ključ

Strokovnjak svetuje

Črtna koda in RFID zagotavljata hiter, enostaven in zanesljiv strojni prenos podatkov

 

 
 
 

Povpraševanje

Delovni čas: 7.30 - 15.30
 
 
 

Podpora

 
 
                                 Delovni čas: 7.30 - 15.30
 
 
 

Servis

Delovni čas: 7.30 - 15.30
 
 
 

      

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.