E-mail: leoss@leoss.si telefon: (01) 530 90 20

 
 
 

Prijava na e-novice

 
  1. LEOSS d.o.o. varstvu osebnih podatkov posveča posebno pozornost. Pravila glede uporabe si preberete v Pravilniku.
 
 

Povpraševanje

Vsebina

 
  1. LEOSS d.o.o. varstvu osebnih podatkov posveča posebno pozornost. Pravila glede uporabe si preberete v Pravilniku.
 
 

Tehnologija magnetnega zapisa na karticah

Tehnologija magnetnega zapisa na karticahKaj je tehnologija magnetnega zapisa?

Tehnologija magnetnega zapisa sloni na zapisu določene enotne kode in ostalih podatkov na magnetni trak, ki poteka po vsej dolžini kartice. Za namene bančnih kartic so tehnologijo magnetnega zapisa razvili že sredi šestdesetih let dvajsetega stoletja. Kartice ponujajo večkratno zapisovanje na magnetne sloje, vendar je to število omejeno (samo pri motornih režnih čitalnikih). Druga velika prednost pa je nizka cena kartic. Sistem je zelo razširjen predvsem v Severni Ameriki in v Evropi. Glavno področje uporabe pa so še vedno banke in trgovine: kreditne, bančne in članske kartice. Ker je kartice enostavno ponarejati, predstavljajo nizko stopnjo varnosti in se pri večjih varnostnih zahtevah v glavnem uporabljajo skupaj s PIN kodo ali s podpisom. 

KAJ JE SLED (TRACK)
Običajne kartice vsebujejo tri steze s podatki, ki se redko uporabljajo skupaj. Običajno je zapolnjena le ena od stez ali kombinacija dveh. V izvedbi po ISO 7810 se na magnetnem sloju na točno določenem mestu nahajajo 3 sledi, katerih format zapisovanja je točno določen, in sicer:

 • ISO 1 IATA, 210 bpi, 79 znakov po 7 bitov (alfanumerični)
 • ISO 2 ABA, 75 bpi, 40 znakov po 5 bitov (numerični)
 • ISO 3 THRIFT/MINTS, 210 bpi, 107 znakov po 5 bitov (numerični)

Najbolj uporabna je 2. sled. Razlog je v zanesljivosti: je sredi magnetnega sloja in ima manjšo gostoto zapisa. Izbira sledi je odvisna od vsebine, ki jo želimo zapisati. 

VRSTE MAGNETNEGA TRAKU
Magnetni trak je sestavljen iz magnetnih delcev. Obstajata dve vrsti magnetnega traku.

Razlika med Hi-Co in Lo-Co: 
Hi-Co (High Coercivity) je tip magnetnega traku, na katerem so magnetni delci bolj skoncentrirani in jih je več ter so zato lahko bolj izpostavljeni močnejšemu sevanju (elektromagnetnemu valovanju) iz okolja. Kadar Hi-Co zapis izpostavimo magnetnemu polju, bo zapis ostal nespremenjen in kartico bo mogoče še naprej uporabljati. Zapis na Lo-Co (Low Coercivity) magnetnem traku pa se bi izbrisal – posledica je razmagnetena, neuporabna kartica.

VPISOVANJE MAGNETNEGA ZAPISA

Zapisovanje na magnetne trakove omogočajo posebni magnetnimi enkoderji, ki morajo biti specificirani za tip traku, Hi-Co ali Lo-Co. Vpisovanje magnetnega zapisa je najučinkovitejše ob uporabi tiskalnikov ID kartic Zebra, za katere je mogoče za relativno nizko ceno dokupiti dodatek - enostavno vgradljiv enkoder. Z Zebrinimi tiskalniki ID kartic in vgrajenim enkoderjem, boste lahko do potankosti kreirali kartice z želeno vsebino (magnetnim zapisom, obliko, barvo, fotografijo …). Profesionalno izdelavo kartic omogočajo tiskalniki Zebra ob uporabi primerne programske opreme.

ČITANJE MAGNETNEGA ZAPISA

Čitanje magnetnega zapisa (Hi-Co, Lo-Co) je mogoče ob uporabi naprav z vgrajenim čitalnikom (nekateri prenosni tiskalniki Zebrastenski terminali čitalniki kartic z magnetnim zapisom in nekateri ročni terminali …) in praviloma ob uporabi posebnega programa. Naprave, ki imajo priklop vzporedno k tipkovnici (KBW) ne potrebujejo nobenega posebnega programa. Kadar je čitalnik magnetnega zapisa priklopljen prek serijskega vmesnika (RS-232), je priporočljivo uporabiti program, ki podatke, poslane na serijski port, preusmeri na KBW vhod. Osebni računalnik tako prečitane podatke razume, kot bi bili vnešeni preko tipkovnice. Omenjenega programa ne potrebujete tudi, kadar je vaša aplikacija prilagojena za čitalnik z RS-232 priklopom. 

Povpraševanje

  1. LEOSS d.o.o. varstvu osebnih podatkov posveča posebno pozornost. Pravila glede uporabe si preberete v Pravilniku.
 
 
 
 
 

Želite povečati produktivnost?

Želite povečati produktivnost?

Naše celovite rešitve krepijo zmožnosti vašega poslovanja. Vaš informacijski sistem dopolnjujejo s sposobnostmi naše tehnologije za maksimalno učinkovitost. Odpravite zastarelo papirno poslovanje ter svoji ekipi zagotovite ažurne podatke tam, kjer jih potrebuje. Več ...

 
 
 
 
 • Zebra
  Zebra
  Honeywell
  Honeywell
  Nicelabel
  Nicelabel
  Pricer
  Pricer
  Denso
  Denso
  Godex
  Godex
  Omron Microscan
  Omron Microscan
  Datalogic
  Datalogic
 • CipherLab
  CipherLab
  Custom
  Custom
  Intermec by Honeywell
  Intermec by Honeywell
  DatamaxOneil
  DatamaxOneil
  NordicID
  NordicID
  Opticon
  Opticon
  Unitech
  Unitech
  Motorola Solutions
  Motorola Solutions
 
 

Spletno naročanje

B2B sistem za enostavno in hitro naročanje opreme za črtno kodo in RFID

Celovite rešitve

Programski paketi MOBOS omogočajo uvajanje rešitev na ključ

Strokovnjak svetuje

Črtna koda in RFID zagotavljata hiter, enostaven in zanesljiv strojni prenos podatkov

 

 
 
 

Povpraševanje

Delovni čas: 7.30 - 15.30
 
 
 

Podpora

 
 
                                 Delovni čas: 7.30 - 15.30
 
 
 

Servis

Delovni čas: 7.30 - 15.30
 
 
 

      

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.