E-mail: leoss@leoss.si telefon: (01) 530 90 20

 
 
 

Prijava na e-novice

 
  1. LEOSS d.o.o. varstvu osebnih podatkov posveča posebno pozornost. Pravila glede uporabe si preberete v Pravilniku.
 
 

Povpraševanje

Vsebina

 
  1. LEOSS d.o.o. varstvu osebnih podatkov posveča posebno pozornost. Pravila glede uporabe si preberete v Pravilniku.
 
 

Dvodimenzionalna QR koda

Dvodimenzionalna QR koda

Kaj je QR koda?

Danes obstaja na svetu več kot 30 različnih dvodimenzionalnih (2D) kod. Različne dvodimenzionalne kode imajo poudarjene lastnosti, ki so specifične glede na namen njihove uporabe. Zato velja, da popolna dvodimenzionalna koda, ki bi vsebovala vse lastnosti, ne obstaja, saj je bila vsaka koda načrtovana za določeno področje uporabe. Situacija je podobna pri črtnih kodah. Čeprav obstaja več deset različnih tipov črtnih kod v različnih področjih, se v svetu širše uporablja le kakih pet do šest.

Dvodimenzionalne simbologije so še vedno v uvodni fazi, saj nove simbologije neprestano prihajajo na tržišče. Kot pri črtnih kodah, se bo tudi pri 2D simbologijah pokazalo, da so nekatere simbologije v specifičnih aplikacijah bolj uporabne kot druge.

VISOKA HITROST BRANJA

QR koda je rezultat raziskav japonskega proizvajalca Denso. QR koda se je že ustalila na mnogih tržiščih kot dvodimenzionalna koda z veliko hitrostjo branja.

To je ena od pomembnejših lastnosti QR kode. Pri dvodimenzionalnih kodah potrebujemo zaradi večje količine informacij, ki jo vsebujejo v primerjavi z običajno kodo, tudi več časa, da kodo optično preberemo, analiziramo, dekodiramo in oddamo naprej rezultat. Zato imamo običajno pri dvodimenzionalnih simbologijah v primerjavi s čitalniki navadne črtne kode vtis, da so lastnosti slabše. Ta vtis je pomemben, saj lahko razlika nekaj desetink sekunde povzroči pri operaterju popolnoma drugačen občutek. QR koda je bila že načrtovana z namenom, da bi bila hitrost branja čim večja. S čitalniki, ki so trenutno na tržišču, je ta v povprečju desetkrat hitrejša od ostalih 2D kod. Tako na primer potrebujemo 30 ms za branje kode, ki vsebuje 100 numeričnih znakov.

VSESMERNO ČITANJE

Naslednja pomembna lastnost QR kode je vsesmerno branje. To pomeni, da ni pomembno kako je koda poravnana s čitalnikom. Čitalnik jo prebere, četudi je koda obrnjena na glavo ali kakorkoli drugače zarotirana.

VGRAJENO POPRAVLJANJE NAPAK

Pri kodi lahko pride do poškodb, zato je v QR kodo vgrajeno tudi popravljanje napak. Imamo štiri možne načine delovanja, ki omogočajo popravljanje napak v primeru, da je poškodovanih med 7% in 30% (glede na način izdelave kode) podatkov.

Matrične kode so nastale zaradi potrebe po veliki količini podatkov na majhnem prostoru. V QR kodo lahko vpišemo različne količine podatkov, glede na njihovo vrsto. Ločimo numerične, alfanumerične (tekst) in binarne.

Poglejmo koliko podatkov lahko največ shranimo, če imamo vklopljeno opcijo popravljanja do 7% napak.

Numerični način: do 7089 znakov.

V numeričnem načinu uporabljamo samo znake 0-9. Pri tem so trije znaki predstavljeni z 10 biti.

Alfanumerični način: do 4296 znakov.

V alfanumeričnem načinu lahko zakodiramo največ 49 znakov (0-9, A-Z, presledek, $, %, *, +, -, ., / in :). Dva znaka sta predstavljena z 11 biti.

Binarni način: do 3096 znakov.

V binarnem načinu je vsak znak predstavljen z 8 biti (1 byte).

QR kodo lahko trenutno izdelamo na dva načina. S pomočjo namenskih tiskalnikov, ki imajo vgrajen modul za generiranje QR kode, ali pa z generatorjem QR kode v okolju Windows, kjer lahko kodo kot OLE objekt vnesemo v druge programe. Pri branju si lahko pomagamo s čitalniki QR kode (pero, ročni, kamera).

 

Povpraševanje

  1. LEOSS d.o.o. varstvu osebnih podatkov posveča posebno pozornost. Pravila glede uporabe si preberete v Pravilniku.
 
 
 
 
 

Želite povečati produktivnost?

Želite povečati produktivnost?

Naše celovite rešitve krepijo zmožnosti vašega poslovanja. Vaš informacijski sistem dopolnjujejo s sposobnostmi naše tehnologije za maksimalno učinkovitost. Odpravite zastarelo papirno poslovanje ter svoji ekipi zagotovite ažurne podatke tam, kjer jih potrebuje. Več ...

 
 
 
 
 • Zebra
  Zebra
  Honeywell
  Honeywell
  Nicelabel
  Nicelabel
  Pricer
  Pricer
  Denso
  Denso
  Godex
  Godex
  Omron Microscan
  Omron Microscan
  Datalogic
  Datalogic
 • CipherLab
  CipherLab
  Custom
  Custom
  Intermec by Honeywell
  Intermec by Honeywell
  DatamaxOneil
  DatamaxOneil
  NordicID
  NordicID
  Opticon
  Opticon
  Unitech
  Unitech
  Motorola Solutions
  Motorola Solutions
 
 

Spletno naročanje

B2B sistem za enostavno in hitro naročanje opreme za črtno kodo in RFID

Celovite rešitve

Programski paketi MOBOS omogočajo uvajanje rešitev na ključ

Strokovnjak svetuje

Črtna koda in RFID zagotavljata hiter, enostaven in zanesljiv strojni prenos podatkov

 

 
 
 

Povpraševanje

Delovni čas: 7.30 - 15.30
 
 
 

Podpora

Delovni čas: 7.30 - 15.30
 
 
 

Servis

Delovni čas: 7.30 - 15.30
 
 
 

      

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.