E-mail: leoss@leoss.si telefon: (01) 530 90 20

 
 
 

Prijava na e-novice

 
    1. LEOSS d.o.o. varstvu osebnih podatkov posveča posebno pozornost. Pravila glede uporabe si preberete v Pravilniku.
 
 

Povpraševanje

Vsebina

 
    1. LEOSS d.o.o. varstvu osebnih podatkov posveča posebno pozornost. Pravila glede uporabe si preberete v Pravilniku.
 
 

LEOSS jadranje 2018

LEOSS jadranje 2018

18.07.2018

Datum: 16.6. - 20.6.2018

Plovilo: Elan Impression 444, Marijana 48

Prolog:

Področji plovbe sta bila v glavnem kornatski in zadarski arhipelag. Kot omenjeno, je bil cilj pluti čimveč na veter, z motorjem le v in iz marin, luk in zalivov. Že vnaprej povemo, da je bil Eol zelo radodaren in z lahkoto smo cilj tudi izpolnili.

15.6.2018

Naša pot se je začela že v petek po službi. Odpravili smo se do našega hrvaškega direktorja Krešimirja, mimo kancelarije LEOSS Adria-Kod v Zagrebu do Kloštra, kjer smo povečerjali in prespali, zjutraj pa krenili proti težko pričakovani plovbi.


16.6.2018

Izpluli smo iz zadarske marine Tankerkomerc v soboto točno ob 17-ih in se podali v smeri severozahodno proti otoku Sestrunj. Pihal je Maestral, tako da so bili cik-cak manevri v veter neizogibni. To nam je pobralo tudi veliko časa, saj je moč pot od Zadra do uvale Pantera na Dugem otoku doseči v slabih treh urah, kot smo jih porabili za dobro tretjino naše začrtane poti. Po prečkanju severnega dela otoka Sestrunj je bila smer vetra bolj ugodna. Pripravljala se je tudi tekma Hrvaška:Nigerija, ki smo jo pogledali kar med jadranjem. Do uvale Pantera pri Velem Ratu smo prišli v trdi temi (23:30), pri vhodu pospravili jadra, s pomočjo svetilk locirali bojo, se privezali in prenočili.

 

17.6.2018

Dan smo začeli z Gašperjevim tradicionalnim zajtrkom, katerega priprave se začnejo že dan prej, zjutraj pa doda še sveže elemente. Okrepčani in polni elana smo se odločili za raziskovanje. V uvali Pantera se v majhnem kraku na zahodnem delu nahaja majhen pomol, ki je primeren za manjše jadrnice in čolne. Tja smo se odpravili kar s pomožnim čolnom, del ekipe pa je plaval. Od tam pelje simpatična senčna pot, kakih 10 minut hoda, k svetilniku Veli Rat. Ta ima letnico 1848, zgradila pa ga je, kot večino pomembnejše pomorske infrastrukture, Avstro-ogrska. Na svetilnik smo se tudi povzpeli in videli, kakšna tehnologija se skriva v notranjosti (Schengenski instrumenti...) in kakšne razglede nudi vrh! Poleg svetilnika stoji simpatični camp Kargita, ki bo všeč vsem, ki iščejo skrite kotičke. Po vrnitvi na jadrnico smo skočili še v mesto Veli Rat, kjer smo v trgovini napolnili zaloge in v piceriji želodce. Sledilo je kratko jadranje na severni zunanji del Dugega otoka v uvalo Sakarun, kjer smo se privezali na bojo. Vsako leto imamo s seboj tudi žar, ki za sabo povleče problematiko odprtega ognja in posledično izbiro lokacije za pripravo večerje. Letos smo se znašli in s seboj vzeli navtični žar, ki se ga pripne na ograjo jadrnice. Elan Impression 444 ima pri ograji krasen sedež, ki se ga uporabi v kuharske namene. Tako smo brez skrbi pripravili čudovito večerjo z ramstki kar sredi zaliva.


18.6.2018

Ta dan smo nadaljevali plovbo po zunanji strani Dugega otoka proti Veli Proversi. V začetku smo imeli lep veter v krmo, ki je po nekaj časa oslabel. Zato smo pospravili jadra in sidrali v uvali Samotvarac, kjer smo se okrepčali s kosilom. Naš izkušeni harpunar Miha je nalovil tudi nekaj rib za tradicionalni zadnje dnevni brodet. Ko je zopet zapihalo, smo nadaljevali našo pot. Ker so stene Dugega otoka na jugozahodni strani resnično veličastne in ker smo odkrili vstopno pot brez plezanja, sta Gašper in Igor izkoristila slučaj in se povzpela kolikor visoko se je dalo. Videla sta tudi manjšo jamo, kjer so se formirali stalagmiti in stalaktiti. Na poti navzdol se je zdelo, da je skok iz dvanajstih metrov kar malo nizek, zato sta se odločila za visok skok iz treh. Prečili smo Velo Proverso, ki je širša od Male, a malo plitvejša. Po sredini je preliv globok dobra dva metra. Plujemo tako, da poravnamo vertikalne črne črte na obeh straneh preliva. Zavili smo severno in pristali v Saliju.

 

19.6.2018

Že prejšnji večer smo si zaželeli partijo košarke, zato smo jo zjutraj ubrali v hrib do osnovne šole v Saliju, kjer imajo primerno igrišče. Sence ni bilo veliko, zato smo po dveh rundah 1:1 tekmo zaključili s trojkami. Čast je doletela izkušenejšo ekipo (beri: starejšo). Dvignil je veter, dvignili smo jadra. Zapluli do Pinizeliča in se na hitro okrepčali. Naslednji postanek je bil uvala Jagodnja na otoku Žut, kjer je harpunar ujel še tri pice in orado in s tem izpolnil potrebno kvoto za brodet. Nato smo prečili kanal in pristali v uvali Stiniva na Kornatu, kjer smo bili z gospodom Ivanom dogovorjeni za jangenčka izpod peke. Izkazalo se je, da je to vse, kar z ženo ponujata (dobi se še solato, vino in vodo). Za hišo ima spuščenih okoli dvesto ovac, pri hiši pa govorečega udomačenega krokarja po imenu Špiro, ki čudovito artikulira dve besedi. "Dobar" in "Špiro". Vedno v tem vrstem redu. Tu in tam izpusti slednjo. Peka se je izkazala za eno boljših, predvsem pa najbolj "natur" pek, kar smo jih preizkusili. Vsekakor priporočamo, tudi zaradi prečudovite okolice in načina pristajanja, ki je vse drugo kot konvencionalen. Gazda ima namreč pred pomolom nasutje, zato je potrebno vezati več kot dva ali tri metre od roba, na pomol pa se hodi po njegovih pasarelah, ki so najdaljše na jadranu - 5 in več metrov. Poleg nas je bila v zalivu le še ena jadrnica, prostora pa je za največ tri.

 

20.6.2018

Zjutraj so nas z dvema jadrnicama obiskali prijatelji, ki so prav tako v tistem času pluli v bljižini. Po kratkem druženju smo odrinili po južni strani otokov Žut in Pašman proti Zadru. Veter je bil dober, a točno iz smeri, kamor smo hoteli. Ker se nam je mudilo z vračilom jadrnice smo se strinjali, da zadnji dan pogoljufamo z motorjem. Do tega trenutka je bil motor po skoraj 80-ih navtičnih miljah prižgan vsega 2 - 3 ure. Naredili smo kratek postanek na Pašmanu pri otoku Babac, nato pa sidrali pri otočku Turanj, kjer smo pospravili težko in dolgo pričakovani brodet! 

V marini smo predali jadrnico drugi ekipi in si pred odhodom domov privoščili še malo mesa v konobi Rafaelo v Zadru. 

 

Epilog:

Letošnje jadranje nam je postreglo s popolnim vremenom in čudovitimi lokacijami. Skupaj se veselimo novih jadralskih dogodivščin, katerih predviden cilj je uporaba špinakerja oziroma genakerja.

 

Lep pozdrav, ekipa LEOSS

 
 
 
 
 
 

Strokovnjak svetuje

 
 
 
 

Želite povečati produktivnost?

Želite povečati produktivnost?

Naše celovite rešitve krepijo zmožnosti vašega poslovanja. Vaš informacijski sistem dopolnjujejo s sposobnostmi naše tehnologije za maksimalno učinkovitost. Odpravite zastarelo papirno poslovanje ter svoji ekipi zagotovite ažurne podatke tam, kjer jih potrebuje. Več ...

 
 
 
 
  • Zebra
    Zebra
    Honeywell
    Honeywell
    Nicelabel
    Nicelabel
    Pricer
    Pricer
    Denso
    Denso
    Godex
    Godex
    Omron Microscan
    Omron Microscan
    Datalogic
    Datalogic
  • CipherLab
    CipherLab
    Custom
    Custom
    Intermec by Honeywell
    Intermec by Honeywell
    DatamaxOneil
    DatamaxOneil
    NordicID
    NordicID
    Opticon
    Opticon
    Unitech
    Unitech
    Motorola Solutions
    Motorola Solutions
 
 

Spletno naročanje

B2B sistem za enostavno in hitro naročanje opreme za črtno kodo in RFID

Celovite rešitve

Programski paketi MOBOS omogočajo uvajanje rešitev na ključ

Strokovnjak svetuje

Črtna koda in RFID zagotavljata hiter, enostaven in zanesljiv strojni prenos podatkov

 

 
 
 

Povpraševanje

Delovni čas: 7.30 - 15.30
 
 
 

Podpora

 
 
                                 Delovni čas: 7.30 - 15.30
 
 
 

Servis

Delovni čas: 7.30 - 15.30
 
 
 

      

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.